Daling woningprijzen: gevolgen voor huis en hypotheek

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in het vierde kwartaal van 2022 met 2,4 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is de eerste prijsdaling op kwartaalbasis in 9 jaar. Opvallend is dat de prijzen in alle provincies zijn gedaald. Wat kunnen de gevolgen zijn voor jouw huis en hypotheek als de prijs verder daalt?

  • Langere verkooptijden
    Op dit moment is het aanbod koopwoningen nog relatief beperkt. Toch moet je er bij de verkoop rekening mee houden dat de gemiddelde verkooptijd van je woning oploopt. Nog maar een paar maanden geleden moesten kopers vaak al op de dag van bezichtiging een indicatief bod uitbrengen. Die druk is inmiddels van de ketel.

  • Minder onderhandelingsruimte bij verkoop
    Kopers hebben te maken met de gestegen hypotheekrente, waardoor de maximale hypotheek is gedaald. Daarnaast is het vertrouwen van verkopers lager door de omslag op de woningmarkt, wat ruimte biedt voor kopers. Waar er eerst talloze koopkandidaten waren, moet een verkoper nu eerder genoegen nemen met een acceptabel bod.

  • Risico op huis onder water
    Als de huizenprijzen dalen, kan de waarde van je huis onder de waarde van je hypotheek komen te liggen. Ofwel, je woning staat onder water. Dit kan gevolgen hebben bij de verkoop van de woning. Het verschil tussen de verkoopprijs en je hypotheekschuld is dan de hoogte van je restschuld.

  • Risico op hogere maandlasten
    Geldverstrekkers kunnen korting verstrekken naarmate de waarde van je woning hoger komt te liggen ten opzichte van je hypotheek. Bij dalende huizenprijzen kom je mogelijk niet in aanmerking voor deze korting op de hypotheekrente. Het goede nieuws is dat geldverstrekkers dit doorgaans niet automatisch doorvoeren als je al een hypotheek hebt. Het kan wel invloed hebben bij het verlengen of afsluiten van nieuwe leningen.

  • Verbouwen of verduurzamen kan lastiger zijn
    Wil je de overwaarde in je woning gebruiken om te verbouwen of verduurzamen? Dit kan lastiger zijn als je minder overwaarde kunt aantonen omdat je woning in waarde gedaald is. Je hebt dan eerder eigen geld nodig.

Afkoeling hoeft geen probleem te zijn
Na jarenlange stijgingen van soms meer dan 10 procent per jaar, hoeft een afkoeling op de woningmarkt geen probleem te zijn voor huiseigenaren. De gestegen huizenprijzen zorgen voor een buffer aan overwaarde. Daarnaast hebben veel huiseigenaren afgelost op hun hypotheek, wat het risico op een huis onder water beperkt. Wat ook helpt zijn de strengere hypotheekregels. Zo mag je sinds 2018 niet meer lenen dan de waarde van je woning.

Wil je weten hoe het zit met jouw hypotheek in een afkoelende woningmarkt? We voorzien je graag van advies hierover. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Meijer & Drenth Hypotheken en Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie