Scholieren ervaren tekort ondanks hoger inkomen

Scholieren hebben meer te besteden en krijgen bovendien meer financiële hulp van ouders. Toch  vindt meer dan de helft van de Nederlandse scholieren dat ze geld tekortkomen. Dit blijkt uit het Scholierenonderzoek 2020 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het instituut wijst op de verantwoordelijkheid van ouders. Kinderen die van hun ouders hebben geleerd hoe ze met geld om moeten gaan, lopen later minder risico op financiële problemen.

Gemiddeld bedragen de inkomsten van scholieren maandelijks €147, een stijging van €35 vergeleken met het vorige onderzoek uit 2016. Net als destijds krijgt bijna 90 procent van de scholieren zakgeld, wel krijgen ze nu iets meer. Meer ouders geven hun schoolgaande kinderen kleedgeld, dit percentage is gestegen van 38 naar 50 procent. Aan bijbaantjes besteden scholieren nu één uur per week meer.


Bron: Nibud

Snoep en snacks
Snoep en snacks blijven populaire uitgavenposten: driekwart van de scholieren geeft hier geld aan uit. Het meeste geld geven scholieren uit aan kleding en schoenen. Het percentage ouders dat de kosten hiervoor volledig betaalt, is afgenomen. Wat betreft bijvoorbeeld dagjes uit, telefoon en vakantie is het aandeel ouders dat alles betaalt, juist toegenomen.

Waar geven scholieren het vaakst geld aan uit?

  • Eten, snoep, drinken
  • Cadeaus
  • Games, apps


Waar geven scholieren het meeste geld aan uit?

  • Kleding, schoenen
  • Vakantie
  • Uitgaan, hobby


Jongeren tot 16 jaar komen het meest tekort

Het aantal scholieren dat een tekort ervaart, is gestegen ten opzichte van het vorige onderzoek. 45 procent komt nooit geld tekort, terwijl dit in 2016 nog 57 procent was. 43 procent van de scholieren komt soms geld tekort (was 35%). Ook het aantal scholieren dat vaak geld tekortkomt is licht gestegen, van 8 naar 12 procent. 17- en 18-jarigen komen minder vaak geld tekort dan jongere scholieren.

Het gevoel van geldtekort hoeft overigens niet te betekenen dat er daadwerkelijk sprake is van geldgebrek. Ook zaken als sociale media hebben invloed op de manier waarop kinderen en jongeren met geld omgaan, ziet ook Nibud-hoogleraar Wilco van Dijk (Universiteit Leiden). ‘Het geldtekort zit niet zozeer in de portemonnee, maar vooral tussen de oren,’ zegt Van Dijk. ‘Jongeren kijken naar wat anderen doen en willen ook doen wat anderen doen. Als het dagelijks lijkt alsof anderen meer geld kunnen uitgeven dan jij, frustreert dat.’

Tips voor financiële opvoeding
Het is zinvol om je kinderen vroeg wegwijs te maken in geldzaken. Maar hoeveel zak- en kleedgeld geef je op welke leeftijd? Het Nibud geeft richtlijnen per leeftijdscategorie en algemene tips voor financieel opvoeden. Heb je thuis tieners die hun zakgeld bij voorkeur zo snel mogelijk weer uitgeven? Wellicht kan je die drang indammen met deze checklist voor het maken van geldafspraken met pubers.

Het Nibud adviseert niet altijd zonder meer bij te springen als je kinderen geldgebrek hebben.Ook voor jongeren is het soms goed om zelf een ‘op = op - gevoel’ te ervaren. Later zullen ze dat ongetwijfeld vaker meemaken...

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Meijer & Drenth Hypotheken en Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie